NÉVNAP

2020. január 26. Vasárnap
Vanda, Paula
 
A Nap kel 08:52-kor,
nyugszik 18:09-kor.
 
Holnap Angelika, Angyalka napja lesz.

Login Form

BEMUTATKOZÁS

Kászonszék

Kászon a Keleti Kárpátok egyik legkisebb medencéje, itt húzódik a történelmi Kászonszék, amely az egykori csíkszék fiúszéke volt, ma Hargita megye területileg legnagyobb községe. A térség földrajzi elszigeteltségének köszönhetően a székely hagyományok, szokások egyik legtisztább forrása. Kászonszék természeti adottsága az egyik legfőbb vonzereje, átlagosan 1100-1200 méter magas hegyek határolják.

KASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_00.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_01.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_02.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_03.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_04.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_05.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_06.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_07.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_08.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_09.jpgKASZONALTIZ KOZSEG - COMUNA PLAIESII DE JOS_11.jpgNYERGESTETO-5.jpg

Gyönyörű környezettel, gazdag növény és állatvilággal rendelkezik, a hegyoldalakból számos bővizű forrásból, gyógyító, zamatos borvíz fakad. A Kászoni-medence csupán  déli irányban, Kézdivásárhely felé nyitott, nyugatra a Nyerges-tetõn át lehet a Csíki-medencébe jutni. A községet öt település alkotja: Feltíz, Altíz, Impér, Jakabfalva  és Kászonújfalu . A vidéken a 11B jelzésű országút halad át Kászonújfalut érintve. A község többi településére a 121-G jelzésű megyei út vezet. A medence zártsága miatt egykor jelentős stratégiai pontja volt a magyarságnak, az itt letelepedett székelység a keleti határokat védte. Kászonszék első írásos említése az 1332-es pápai tizedjegyzékben szerepel, 1396-tól már autonóm vidék volt. Önálló széki kiváltságát Luxemburgi Zsigmondtól kapta, ezt több fejedelem, még maga Mátyás király is 1462-ben megújította és megerősítette. A környezeti adottságoknak megfelelően mindig is az állattenyésztés, a földművelés, a fakitermelés és feldolgozás jelentette a kászoniak megélhetését.

Híres zsindelykészítő mestereik voltak, időtálló munkájuk ma is megfigyelhető egy-egy ház tetején. Népszerűek voltak szőtteseik is, amelyeknek színvilága, díszítő elemei egyedülállóak a térségben. Sokáig vörös, zöldessárga és kék színű festékeseket készítettek. A gyapjúszőttest az úgynevezett ezeréves motívumokkal díszítették.

Különleges a kászonszéki népviselet is, azt ugyanis a határőr uniformissal ötvözték. Az öltözet díszítésének jelképeznie kellett viselője katonai és társadalmi hovatartozását. A nők ruházatának darabjai sokat változtak az évszázadok során, csíkozásuk és színösszetételük egyszerűsödött. Az ősi népviselet szalagos fejdíszét, a csepeszt ma is viselik az ünnepi öltözékhez.

Nemzetségi alapon szervezték a letelepedést, ennek nyomait mutatja a zsákutcás településszerkezet. Az épületek egyszerűsége, a díszítések formavilága barátságos hangulatot adnak a falvaknak. A községben háromezren élnek, a lakosság több mint 90 százaléka magyar nemzetiségű és katolikus vallású. A falvakban jól működnek a közbirtokosságok, amelyeknek jelentős szerepük van a gazdasági fejlődésben. 

  A kászoniak hagyományvilága nagyjából megegyezik Székelyföld más vidékein élőkkel, részleteiben azonban felfedezhető némi különbség.

  A kászoni falvak lakói évente több rendezvény keretében is találkoznak. Kászonaltízen rendszeresen megrendezik a falunapokat, ahol változatos előadásokkal szórakoztatják a helybélieket és a vendégeket. Kulturális műsorok, vetélkedők, néha még rekordkísérlet is szerepel a programban, a lényeg mindig az, hogy jól mulassanak a résztvevők.

   Példaértékű, hogy az ifjúság aktív résztvevője a szokások átörökítésének, óriási készülődés előz meg minden ünnepet. Karácsony előtt már pontosan tudják a fiatalok, hogy kinek milyen feladat jut aprószentekkor. Az ilyenkor szokásos éjszakai vesszőzés nagyon régi népi hagyomány.

  A fiatalok csoportokba verődve éjfélkor indulnak el, hogy emlékeztessék a falu leányait a kivégzett betlehemi gyermekekre. Az egyik fiú házánál gyülekeznek a legények, ahol elkészítik a vesszőket. Ez szakértelmet kíván, ugyanis több ágat kell összefonni, majd a végére rózsát kötnek.

  A csoportot az úgynevezett király vezeti, énekszóval járják házról-házra a falut, felkeresve minden leányt. A házaknál fénnyel jelzik, ha fogadják őket.

Az aprószentekelők szalagot kapnak a leányoktól, és vendégül látják őket. Közben pedig, ha az alkalom úgy hozza, egy-egy tárgyat elcsennek a legények. Ezeket csupán zálogba veszik, és majd kiválthatják a lányok, egyelőre azonban a vesszőre kötik a szerzeményt.

A reggelig tartó aprószentekelés a kápolnában, szentmisével ér véget.

Egy másik a téli ünnepkörhöz kapcsolódó népszokás a farsangtemetés. Kászonújfaluban már kora délelőtt elkezdődik a jelmezes felvonulás, hangoskodva, énekszóval búcsúztatják a telet.

  A községközpontban bikaütéssel temetik a farsangot, itt egy szalmába öltözött bika képében jelenítik meg a gonosz telet. Ostorcsattogás, víg muzsika hívja fel a figyelmet a farsangvégre, fiatalok és idősebbek gyülekeznek, hogy temessék a hideg évszakot. A felvonulás középpontja a bika, amit gazdája el akar adni, de túl drágán árulja, és senki sem veszi meg.

  Az énekszóval felvonuló népviseletbe öltözött falubelieket lármázó ördögök követik, mókázva, megnevettetve minden résztvevőt. Altízről indul a farsangi menet, majd hagyományosan egy hídon ér véget a felvonulás. A gazda többször is baltával támad a bikának, mert nem akarják megadni érte a kért árat. Közben pedig táncra perdülnek a leányok-legények, és megforgatnak egy-két nézelődőt is. A csoportot helyenként fánkkal,  kürtős kaláccsal, forralt borral és pálinkával kínálják. Végül, mivel a gazda nem tudja eladni jószágát, fejbeüti és “bőrét” elégeti.

Ezt követően a farsangolók visszatérnek az altízi kultúrotthonba az éjfélig tartó mulatságra.

  Kászonaltíz pezsgő élete mindig különleges élményt nyújt a látogatóknak. Nemcsak színes program, hanem kényelmes szállás, bőséges ellátás fogadja a vendégeket. A Vackor panzió ízletes székely fogásokat, és hangulatos szobákat kínál. Ugyancsak kényelmes szállás várja a vendégeket közbirtokosságok panzióiban is. A lebilincselő környezet és a falvak barátságos lakói biztosíték arra, hogy érdemes ellátogatni Kászonszékre.

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box