NÉVNAP

2019. augusztus 19. Hétfő
Huba
 
A Nap kel 06:25-kor,
nyugszik 20:19-kor.
 
Holnap István, Vajk napja lesz.

Login Form

A kászoni népi gyógyászatról CIKK

A székelység tárgyi és szellemi értékeinek bemutatása a célja az új honismereti sorozatnak, melyet a Kájoni János Könyvtár indított útnak – mondta Kopacz Katalin könyvtárigazgató, aki jelentős számú érdeklődőt köszönthetett csütörtök este, az első előadáson. Az előadó András Ignác néprajzi író, helytörténész, a kászonaltízi iskola igazgatója volt, akinek Kászonszék népi gyógyászata címmel 2011-ben jelent meg könyve a Verbum Kiadónál.

konyvbemutato_kr_01_b

 

A kiadó nevében Gál György Attila beszélt, elmondta, a Vasárnap Újság és a Keresztény Szó periodikák megjelentetése mellett néhány éve könyvkiadással is foglalkoznak. Nemcsak szigorúan egyházi téma érdekli őket, hanem néprajzi, kulturális értékeket is propagálnak. 2008-tól működnek együtt András Ignáccal, többek közt a kászoni falvak útikalauzait jelentették meg. A bemutatott kötet a 2011-i karácsonyi vásáron a legjobban keresett könyv volt, ezért nyomtatták ki bővített kiadásban, így a gyógynövények és gyógymódok mellett a borvizekkel is foglalkozik. 

András Ignác megjegyezte, születésünktől halálunkig az életben maradásért harcolunk. Egy olyan elszigetelt medencében, mint a kászoni, a helybeliek elsősorban a természet adta forrásokhoz nyúltak. Ő 1979-ben kezdett a népi gyógyászattal foglalkozni, mikor oda került tanítani, és felfigyelt arra, hogy diákjai milyen jó ismerői a gyógynövényeknek és gyógyítási módoknak. Felkutatta azokat az idős kászoni embereket, akik ezeket még részletesebben ismerték. 1988-ban sikerült néhány népi gyógymód receptjét közölnie. A sors iróniája, hogy 1994–2004 között nagyon drágák voltak a gyógyszerek, így kíváncsi volt, a kászoniak ismét a természet patikájához nyúlnak-e. Jelenlegi kötetében tehát nemcsak a gyógymódokat, gyógynövényeket elemzi, hanem összehasonlító kutatásának következtetéseiről is értesülhetnek az érdeklődők.

 http://www.szekelyhon.roHungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box