NÉVNAP

2020. január 19. Vasárnap
Sára, Márió
 
A Nap kel 08:58-kor,
nyugszik 17:59-kor.
 
Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.

Login Form

Hatszázezer lej beruházásokra CIKK

Hatszázezer lej beruházásokra

Idén hozzávetőlegesen hatszázezer lejt tud beruházásokra fordítani Kászonaltíz önkormányzata, ennek egyharmadát a megyei önkormányzat biztosítja. A szűkös költségvetés miatt több munkálatot is többévesre kellett tervezniük.

kulturhaz_kr_01_bFelújításra vár a kászonújfalusi kultúrotthon. Anyagi források hiányában elhúzódhat a rendbehozatala

Habár idén a kászoni önkormányzat költségvetése is szűkös, próbálnak a lehető legokosabban gazdálkodni a rendelkezésükre álló összegből. Az utolsó negyedév kötelező kiadásai még nincsenek lefedve, plusz forrásokat keresnek a hiányosság pótlására, tudtuk meg András Zoltántól. Kászonaltíz polgármestere ugyanakkor hangsúlyozta, anyagi helyzetük nem lehet a közösség kárára, így minden, a hivatal hatáskörébe tartozó területet belefoglaltak a költségvetésükbe.

 

Teljesen felújítanák a kultúrotthont

Idén hozzálátnak a kászonújfalvi kultúrotthon több évesre tervezett felújítási munkálataihoz – számolt be az elöljáró. Hozzátette, ezt a beruházást Hargita Megye Tanácsa 75 ezer lejjel támogatja, a helyi önkormányzat saját befektetése mellett pedig további pályázati lehetőségeket is keres, hogy minél hamarabb kivitelezhessék. Sor kerül a mosdók kialakítására, a központi fűtés beszerelésére és kazánházépítésre is.

Segítség a megyei tanácstól

Teljes körű felújítást terveznek a feltízi iskola épületénél is, amelyet anyagilag szintén Hargita Megye Tanácsa támogat, megkönnyítve az idén kezdődő munkálatok kivitelezését. Emellett szintén a megyei tanács hozzájárulásával valósulhat meg a kászonújfalvi plébánia épületének felújítása, valamint az altízi egészségügyi központ nyílászáróinak kicserélése. Az előbbihez 75 ezer lejjel, az utóbbihoz pedig 14 ezer lejjel járul hozzá a megyei tanács – foglalta össze a községvezető.

Folytatásra váró beruházások

Uniós támogatás révén újítanának fel 14-16 km hosszú erdei utat, amelynek előfinanszírozása már tavaly elkezdődött. Amennyiben jóváhagyják az eddigi dokumentációt, elindíthatják a közbeszerzést is a kivitelezésre. A polgármester reményei szerint ez még idén megtörténik. Folytatnák a tavaly ősszel elkezdett jakabfalvi iskola átfogó felújítását is.

Helyi és megyei források

Az idei kászoni beruházásokra 600 ezer lejt fordít a megyei és a helyi tanács, ebből hozzávetőleg 400 ezer lejt a helyi önkormányzat, a fennmaradó 200 ezer lejt a megyei tanács biztosítja. András Zoltán hangsúlyozta, élni fognak pályázati lehetőségekkel is annak érdekében, hogy felgyorsíthassák a több évesre tervezett munkálatok megvalósítását.

Székelyhon.ro

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box