NÉVNAP

2019. augusztus 19. Hétfő
Huba
 
A Nap kel 06:25-kor,
nyugszik 20:19-kor.
 
Holnap István, Vajk napja lesz.

Login Form

FALUNAPOK - 2013

Falunapok Pásztortalálkozóval

KASZONI-NAPOK-2013_01.JPGKASZONI-NAPOK-2013_02.JPGKASZONI-NAPOK-2013_03.JPGKASZONI-NAPOK-2013_04.JPGKASZONI-NAPOK-2013_05.JPGKASZONI-NAPOK-2013_06.JPGKASZONI-NAPOK-2013_07.JPGKASZONI-NAPOK-2013_08.JPGKASZONI-NAPOK-2013_09.JPGKASZONI-NAPOK-2013_10.JPGKASZONI-NAPOK-2013_11.JPGKASZONI-NAPOK-2013_12.JPG
 

A kászoni falunapok változatos programja magába foglalta a III. Alcsíki Pásztortalálkozót, amelyet szombaton tartottak meg. Ennek keretén belül nem csak a tejtermékekbe kóstolhattak bele az érdeklődők, hanem a pásztorélet milyenségébe is. 

pasztortalalkozo_kr_1_bA pásztorok tűzhelyein délutánra elkészültek a pörköltek is Idén a kászoni falunapok keretén belül szervezték meg a III. Alcsíki Pásztortalálkozót. Így pénteken a Nagy István Művészeti Szakközépiskola énekszakos diákjai által előadott Régi orfeum című előadást és a huszonnégy felnőtté vált fiatal (18 éves) köszöntését követően szombaton már reggel hét órakor kezdődött a program.

Az éjszakai nagy eső miatt szombaton némi késéssel, de meggyújtották a pásztortüzet, amelyet a község fúvószenekara kísért dalaival. Ezt követően a zenekar tagjai szekérre ültek, és zeneszóval vonultak végig a község falvain, ahol meg-megállva hívták meg a falubelieket az aktuális programokra. Tíz órától már kóstolhatóak voltak az alcsíki pásztorok termékei: egyaránt volt sajt, túró, orda, sajtos kiflik, ordás sütemények, sőt túrós puliszka is.

A déli ünnepélyes megnyitón először András Zoltán, helyi polgármester köszöntötte a jelenlevőket, külön kiemelve Kászon község testvértelepüléseiből (Abasár, Ásotthalom, Lepsény, Szajol, Szatmárcseke) érkezett csoportokat „A pásztorélethez hozzátartozik egyaránt a jó és a rossz idő is, a tavaly jó időben volt részünk, idén a rosszat tapasztaljuk, de ettől függetlenül jól érezhetjük magunkat, hiszen így is megtapasztalható ennek az ősi mesterségnek a mibenléte” – fejtette ki a polgármester.

 

Azt követően Korodi Attila, RMDSZ-es parlamenti képviselő vette át a szót, aki hangsúlyozta, hogy ez a találkozó valóban a hagyományokról szól. És nem hagyható figyelmen kívül, hogy akik pásztorkodnak, a legelőket belakják, azok olyan életformát képviselnek, amely akár egy község mozgatórugója is lehet. Borboly Csaba az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnökeként vett részt a rendezvényen, és elmondta, hogy Kászonba utazott elsőként, miután harminc napig Csíkszeredában kellett tartózkodnia. Kifejezte, milyen szépnek találja ezt a környéket, és kérte, hogy a helybeliek legyenek büszkék és becsüljék meg ezt a tájat és adottságait.

Végül Gergely András, az Alcsíki Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke felelevenítette a pásztortalálkozó múltját, elmondva azt is, hogy vándortalálkozóként indult, de mivel Kászon völgyében található a legtöbb pásztor Alcsíkon, így a helyi polgármester javaslatával egyetértve beleegyeztek, hogy a továbbiakban itt kerüljön megrendezésre a találkozó. Amely a pásztoroknak szakmai eszmecserére ad lehetőséget, az idelátogatóknak pedig egy kis kóstolót a pásztorélet hangulatából – részletezte az elnök.

A helyi Zergeboglár néptánccsoport, az Eszterlánc Táncegyüttes valamint a csíksomlyói hagyományőrző csoport előadását nézhették meg a továbbiakban az érdeklődők. Majd bemutatkoztak az alcsíki (Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkkozmás, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíksomlyó és Kászon) pásztorok, akik a juhnyírást is bemutatták a jelenlévőknek. A pásztorok gondoskodtak a meleg ebédről is, amit bárki megkóstolhatott.

Délután a zenélt a kászonújfalvi népi zenekar, a csíkszentmártoni és csíkszentkirályi fúvószenekarok, este pedig a program szerint koncertek és tábortűz is várta a szórakozni vágyókat. A falunapi program vasárnap is folytatódott, amely során délelőtt köszöntötték a 90 éveseket és szentmisét hallgattak a hívek. Délután különböző sportvetélkedőkön lehetett részt venni, fúvószenekarok, néptánccsoportok előadását megtekinteni. Este pedig a tervek szerint újabb koncertekre, utcabálra és tűzijátékra is sor kerül.

 

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box