NÉVNAP

2020. január 19. Vasárnap
Sára, Márió
 
A Nap kel 08:58-kor,
nyugszik 17:59-kor.
 
Holnap Fábián, Sebestyén napja lesz.

Login Form

KÁSZONALTÍZ

Centrul comunei este Plăieşii de Jos, situat în partea de sud a Munţilor Ciucului, la marginea de est a bazinului Casinului, la 46 de km de reşedinţa de judeţ, Miercurea-Ciuc. Pe listele din 1614 degeaba căutăm denumirea de Plăieşii de Jos. Conform acestei liste exista un sat mai mare, cel mai mare şi mai numeros sat al Ţinutului Secuiesc din care s-au format Plăieşii de Jos şi Plăieşii de Sus, care s-au unit cu Imperul. Satele mai sunt amintite şi sub numele de Casinu Mare, deoarece formează o singură comunitate religioasă. Cele trei sate sunt şi azi foarte mândre de biserica lor comună. Monumentul situat pe dealul Csere este înconjurat de un zid cu bastioane.

Biserica în stil gotic a fost construită pe bazele vechii biserici romane, acest lucru ne demonstrează sanctuarul dreptunghiular. Tot o amintire romană este şi bazinul pentru botez, înalt de 69 de centimetri. Sanctuarul a fost lărgit între 1938-1942, atunci s-a format nava constituită din trei părţi. Vechiul sanctuar din secolul al XIV-lea şi turnul construit în 1770 s-au păatrat. Clopotul a fost turnat în anul 1642. Lângă biserică a fost amenajat locul pentru odihna de veci a strămoşilor de la Casinu Mare. Pietrele funerare întoarse, sculptate atrag atenţia vizitatorilor cu inscripţiile sub formă de versuri. În sat este şi o capelă mică, credincioşii de la Casin vin aici la slujbe.

Piaţa centrală a Plăieşilor de Jos reprezintă punctul de întâlnire a culturii, vieţii publice şi a primirii oaspeţilor. În această piaţă se ţin târgurile, aici începe fiecare eveniment important din viaţa satului. În centrul pieţei se poate vedea monumentul ridicat în cinstea celor căzuţi în război. Imaginea satului este colorată de numeroasele străduţe ramificate.. Printre clădirile, porţile satului sunt multe declarate monumente. Această casă ţărănească ne demonstrează cel mai bine specificul arhitecturii populare.

Comuna depune eforturi considerabile pentru modernizarea clădirilor publice.Şcolile sunt renovate unele după altele, lucru la care contribuie cu sprijin financiar comuna înfrăţită din Elveţia, Puplinge. Instituţia din Plăieşii de Jos dispune de o dotare modernă, elevii învaţă în săli de clasă amenajate în mod corespunzător. Dintre activităţile extraşcolare cea mai populară este teatrul.Efectul s-a răspândit în tot ţinutul, azi reprezintă o mişcare de proporţii.Organizaţia Kazun a iniţiat o întâlnire sub denumirea de Actorii Ciucului în anul 2004, care a atras paticipanţi din ce în ce mai multe aşezări, în 2007 a devenit o manifestare cu patru nivele, din trei etape ajung copiii în marea finală. Organizatorii au reuţit să atragă mai mulţi sponzori, în acest fel  nivelul este din ce în ce mai ridicat. Evident, performanţele depind în mare măsură de copii şi pedagogi.Trupele însufleţite se străduiesc să ofere un spectacol cât mai reuşit, ca să câştige aprecierea juriului şi a colegilor.  Performanţele copiilor şi a cadrelor didactice sunt demonstrate şi de manifestarea de dansuri organizată în Scaunul Casinului.

Trupa de dans popular Bobiska a fost înfiinţată în anul 1999, membrii şi-au asumat responsabilitatea de a prezenta tradiţiile şi dansurile populare ale regiunii. În ultimii ani au fost invitaţi pe multe scene din străinătate de unde s-au întors cu multe succese. Unul dintre cele mai populare spectacole este cel care poartă titlul de Nyergesteto şi prelucrează evenimentele din 1849.

Locul numit Nyergesteto este cel mai cunoscut spaţiu al victoriilor şi înfrângerilor din istoria secuilor. În acest loc au încercat trupele conduse de Tuzson Janos să oprească invazia ruşilor în data de 1 august 1849. În cinstea eroismului lor s-a ridicat o cruce de piatră . În locul pietăţii cei din Casin şi Ciucul de Jos depun coroane de două ori pe an, pe 15 martie şi pe 1 august. Cimitirul eroilor se află vizavi de monument, la 100 de metri, printre buşteni de brazi doborâţi de vânt pietrele funerare se înmulţesc an de an.

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box