NÉVNAP

2019. december 8. Vasárnap
Mária, Marion
 
A Nap kel 08:51-kor,
nyugszik 17:29-kor.
 
Holnap Natália, Natasa napja lesz.

Login Form

FELTÍZ

Cea mai de nord aşezare a Scaunului Casinului este Plăieşii de Sus. Doar numerele de pe porţile caselor îţi arată că de aici începe o aşezare nouă, separată de Plăieşii de Jos. Are multe izvoare de apă minerală, apele Izvorului Sf. Ştefan au fost îmbuteliate între anii 1893 şi 1944. Izvorul Szemviz are tot efecte benefice. Şi aici pot fi observate obiceiurile de construcţie specifice secuilor grăniceri. Este interesantă forma, structura porţilor: ornamentele sunt mai simple decât în alte aşezări secuieşti. 

Construcţia porţilor cu coloane de cărămidă s-a răspândit la începutul secolului trecut.Înainte porţile cu această structură erau construite din piatră.Acestea sunt mult mai mari şi mai rezistente decât porţile din lemn.Tradiţiile, obiceiurile Plăieşilor de Sus sunt comune cu celelalte aşezări învecinate. De câţiva ani satele din regiune găzduiesc tabere de creaţie. Evenimentul Minimum Party a fost iniţiat de asociaţia elevilor din Cluj în anul 1996.

Tabăra de o săptămână se desfăşura iniţial la Iacobeni, apoi a fost mutată în alt loc, la Tiszasto. La Minimum Party funcţionează ateliere de foto, film, muzică, teatru, estetică şi altele.Pe lângă acestea se ţin dezbateri, forumuri cu personalităţi. 

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box