NÉVNAP

2020. január 24. Péntek
Timót
 
A Nap kel 08:54-kor,
nyugszik 18:06-kor.
 
Holnap Pál napja lesz.

Login Form

KÁSZONÚJFALU

Kászonújfalusi zenekar fellépése  a Kovásznai városi napok alkalmával

Kászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_0.jpgKászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_1.JPGKászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_2.JPGKászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_3.JPGKászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_4.JPGKászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_5.JPGKászonújfalusi_zenekar_fellépése__a_Kovásznai_városi_napok_alkal_6.JPG
 


 

  A Kászoni medencébe érve a legelső település Kászonújfalu. Mint azt neve is sugallja az egyik legfiatalabb település, nevét először 1477-ben említik. Újfalu a Veszes-patak partján fekszik, rendezett, egységes faluképet nyújtva. Keletkezéséről úgy tartják, hogy Apor báró Szilamér nevű fia telepítette ide a kászoni népet.

  1701-ben Szent Miklós tiszteletére egy fakápolnát építettek, ugyanakkor vált önálló egyházközséggé a település. Templomot 1792-ben emeltek, ezt védőkerítéssel 1826-ban vették körül.

  A falu központjában egy emlékmű áll. A kőkereszt több mint száz hősre, a két világháborúban elesett katonákra emlékezteti az utókort. A közelben egy tájházat rendeztek be, mely Szent Miklós nevét viseli. A muzeális értékeket őrző házikóban  első világháborús emlékeket állítottak ki. Népművészeti tárgyak, népviseleti öltözékek is megtekinthetők, mindezek egy kis összefoglalót adnak a helyi szokásokról, Újfalu múltjáról. 

 Sóskútfürdő egy szabadon használható gyógyfürdője a községnek. A kászoni medence szélén, Kászonújfalu és a Nyerges – tető között található. A forrás környékét nemrég építették ki, saját erőforrásból, a helybéliek odaadó segítségével. A fürdő a kászoniak egyik legkedveltebb hétvégi üdülőhelye, ugyanakkor a helyi jellegű rendezvények színtere. A forrás különleges összetételű, ként és egy kis sót tartalmaz, kiváló különböző betegségek gyógyítására, fürdőként vagy ivókúraként a cukorbetegség kezelésére. 

 

 

HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)English (US)

Facebook Like Box